Singapur Denizcilik Liman Otoritesi ve Büyük Denizcilik Ulusları, Otonom Navigasyon Projesini Başlattı

Mahmut Mollaoğlu
Singapur Denizcilik Liman Otoritesi ve Büyük Denizcilik Ulusları, Otonom Navigasyon Projesini Başlattı
Okuma Süresi: yaklaşık 2 dakika

Singapur Denizcilik Liman Otoritesi (The Maritime Port Authority of Singapore), deniz taşımacılığında önemli konuma sahip olan ülkelerin bayrak devletlerinin, kıyı devletlerinin ve liman otoritelerinin, limanlarda otonom navigasyon standartlarının kabul edilmesi için tasarlanmış bir girişim olan MASSPorts’un başlatıldığını duyurdu.

Singapur Denizcilik Liman Otoritesi’nin yaptığı açıklamada; Çin, Singapur, Hollanda, Japonya ve Güney Kore’yi içeren ortakların, MASSPorts’un IMO ve Uluslararası Limanlar Birliği’nin (IAPH) katılımıyla 4 Ağustos’ta sanal bir toplantıyla başlatıldığını belirtti.

Singapur Denizcilik Liman Otoritesi MASSPorts’u “Deniz Otonom Su Üstü Gemileri’nin (Maritime Autonomous Surface Ships) limanlarda işletilmesi ve denenmesi için zorlukları ele almak ve standartların uyumunu gerçekleştirmek için kurulmuş bir ağ” olarak tanımladı.

Limanlarda MASS denemeleri için ayrıntılı yönergeler ve kondisyonlar geliştirmek bu ağın hedeflerindendir. MASSPorts, IMO’nun MASS denemeleri için geçici yönergelerine uygun olarak, kendi limanlarındaki MASS denemeleri için koşullar üzerinde anlaşmaya çalışmalıdır.

Ayrıca, sistemlerin farklı limanlar arasındaki birlikte çalışabilirliğini artırmak için ortak terminoloji, iletişim biçimleri ve standartları, gemi raporlaması ve veri alışveriş sistemi kurmaya çalışacaktır.

Gemiler, uluslararası transit geçişleri sırasında birçok limana uğrarlar. Bu süreç içerisinde gemiler, liman içerisindeki birçok paydaşla ve sistemle etkileşim içerisinde olurlar. Bu yüzden gemiler ve limanlar, kesintisiz operasyonun gerçekleştirilebilmesi için ortak terminoloji, biçim ve standartları olan bir altyapıya sahip olmalıdır.
Ek olarak, MASS denemeleri için önerilen yönergelerin, koşulların ve liman tabanlı sistemlerin birlikte çalışabilirliğinin doğrulanması sayesinde deniz taşımacılığının uluslararası yapısına benzemek için limandan limana (port to port) MASS denemelerini kolaylaştıracaktır.

Bu sistem, farklı limanlarda MASS’ı çalıştırmanın ek zorluklarının tanımlanmasına olanak tanır.

Singapur Liman Otoritesi Başkanı Quah Ley Hoon, bu gelişmelere karşı olarak şöyle yorumlarda bulundu.

Otonom navigasyon, geleceğe hazır bir liman olma planlarımızın önemli bir parçasıdır. MASS’ın seyir güvenliğini ve üretkenliği artırma potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz. Uluslararası taşımacılığın geleceğini şekillendirmede aynı fikirde olan benzer fikirlere sahip uluslararası ortaklarla çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.

Kaynak: porttechnology

Çeviren: Mahmut Mollaoğlu

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar