Kod Adım Konteyner 42, Evrendeki En Akıllı Konteyner

Çağlar Kızıcı
Kod Adım Konteyner 42, Evrendeki En Akıllı Konteyner
Okuma Süresi: yaklaşık 3 dakika

Yenilikler, yaratıcılık ve dijitalleşme, denizcilik ve taşımacılık endüstrisinde tam gaz devam ediyor.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan konteynerlerin mimarisi ve tasarımı, son 50 yılda kayda değer bir değişikliğe uğramadan aynı şekilde kaldı. Ancak yakın geçmişte, çarpıcı şekilde değişime uğradı.

Akıllı konteyner olsun veya farkındalık yaratmak için kullanılan bir sanat formu olsun veya toplumda kullanılacak faydalı bir araç olsun, konteynerler tüm hızıyla dolaşımdalar!

Bugün itibarıyla dünya çapında 23.047.993 TEU dolaşımda. 23 milyondan fazla!

Eğer bir konteyner veya içindeki kargo zarar görse, gecikse, denizde veya aktarmada kaybolsa anında görme şansımız yok. Bu kâr ve üretim kaybı demek. Kargonun kendisinden bahsetmiyoruz bile. Bu büyük bir zorluk ve tedarik zincirinde güçlü şekilde şeffaflığa ve entegrasyona ihtiyaç büyüyor. Bu zorluk sadece değerli, çok detaylı, gerçek zamanlı olmaya yakın, güvenilir ve güvenli bilginin her zaman bize sağlanması ile aşılabilir.

Dünyanın önde gelen limanlarından olan Rotterdam limanı, Avrupa’nın en büyük limanı ve etraftaki en akıllı liman olma konusunda da muazzam bir tutkuya sahip.

Bu doğrultuda Rotterdam limanı, liman lojistiğinde dijital dönüşüme öncülük ediyor ve çeşitli projelerle dijitalleşme deneylerine katılıyor.

Bu projelerden biri Container 42.

Bu projenin bir partneri olan Intel, projede eksik olan vizyonu yaratma görevini üstlendi. Intel’deki ürün geliştirme ekibi; lojistik, birlikte çalışabilirlik, güvenlik ve bağlanırlık dâhil şekilde, servis sağlayıcılarının karşılaştığı anahtar sorunlara IoT (Internet of Things) yani Nesnelerin İnterneti’ni uygulama üzerinde çalıştılar.

Bu çalışmadan yola çıkarak, Intel® Connected Logistics Platform’u geliştirdiler. Bu platform lisanslı, göreve hazır, kişiselleştirilebilir ve akıllı etiketlere sahip, mobil ve hataları giderilmiş Intel tabanlı ağ geçitleri olan, yüklemeyi en küçük ayrıntısına kadar süzebilen ve yükün durumunu gösterebilen bir kontrol paneline sahip.

Dünyanın en akıllı konteyneri olarak adlandırılan Container 42, 2 yıllık yolculuğu esnasında bilgi toplayacağı sensör ve iletişim teknolojileriyle donatıldı. Titreşimleri, sarsıntıları, pozisyonu, gürültüleri, hava kirliliğini, sıcaklığı, nemi ve yolculuğu esnasında karşılaşacağı daha birçok şeyi kaydedecek.

Container 42’nin değerli, çok detaylı ve gerçek zamanlıya yakın, güvenilir ve güvenli bilgiyi; lojistik servis sağlayıcılarına, özellikle mal bedeli çok yüksek ve çabuk bozulabilir ürünler yükleyen yükleyicilerin kullanacağı yaygın bir prototip olacağı ümit ediliyor.

Konteyner üzerindeki sensörler; sürekli çevreyi, durumu, konteynerin içini ve etrafını taşımanın çeşitli aşamalarında ölçerek geniş bir veri toplayacak. Konteyner denizdeki, limandaki, kara ve tren yolundaki yolculuğu boyunca tüm süreci kaydediyor olacak.

Toplanan bilgiler, yolda yaşanan zorlukları anlamamızda ve sorulması gereken soruların aslında lojistiği kolaylaştırmak ve hatasız kılmak adına kendimize sorulmasını gerektiğini anlamakta bize yardımcı olacak.

Konteynerler üzerindeki güneş panelleri, bir konteynerin gemide, trende veya kamyon üzerinde ne kadar enerji üretebileceğini saptamak için kullanılacak.

Container 42, bir dizi ortak hissedar tarafından desteklenen bir proje. Bu hissedarlar: IBM, Cisco, Esri, Axians, Intel, HyET Solar, Van Donge & de Roo, Awake.ai, Betta Batteries, Simwave, Advanced Mobility Services, Kalmar and Shipping Technology.

Container 42’nin ilk uğrağı 4-7 Haziran 2019’da Münih, Almanya’daki Transport Logistics gösterisi oldu.

Rotterdam limanına dünyanın en akıllı limanı olma tutkularında sakin denizler ve rüzgârlar diliyoruz.

Container 42, yolculuğunuz başarılı olsun ve taşıma evreninin tüm sırları açığa çıksın.

Kaynak: shippingandfreightresource/Hariesh Manaadiar

Çeviren: Çağlar Kızıcı

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar