Konşimentonun Bölümleri – 3. Kısım

Mahmut Mollaoğlu
Konşimentonun Bölümleri - 1. Kısım
Okuma Süresi: yaklaşık 2 dakika

Bu bölümde yükün detaylarından bahsedeceğiz. Eğer 1. kısmı kaçırdıysanız buraya tıklayarak, 2. kısmı kaçırdıysanız buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Konteyner ile yapılmış taşımalardaki çoğu konşimentoda şöyle bir kaydı görebilirsiniz.

Özellikler gönderici tarafından yazılmıştır; taşıyıcı sorumlu değildir.

İşaretler ve Numaralar (Marks & Numbers) – İşaretler ve Numaralar bölümü yüklemedeki önemli bilgilerdir. Gönderici, alıcının yükün ne olduğunu bilmesi için yükü tanımlayan bazı bilgilerle paketlerini işaretler. Bu işaretler aşağıdakilerden herhangi birisi olabilir.

  • Alıcının ismi ve adresi
  • Sipariş formu numarası
  • Paket sayısı (kolay tanımlama için 1/32 vb.)

Ya da göndericinin logosu vb. de olabilir.

“İşaretler ve Numaralar” bölümü, full konteyner yüklemesine nazaran kuru yük taşımacılığında ve bir konteyneri doldurmayan parsiyel yüklerde daha fazla önemli bir role sahiptir. Dökme yük ve grupaj gönderimlerde birçok göndericiye ait birçok yük olduğu için göndericiler tarafından yüklerin kolaylıkla ayırt edilmesi için özenli bir şekilde işaretlendirilmesi ve numaralandırılması gerekmektedir.

Yalnızca konteyner taşıyan hat operatörleri söz konusu olduğunda, normalde bu alanı “İşaretler ve Numaralar/Konteyner Numaraları” olarak gösterirler. Böylece konteyner numaraları ve mühür numaraları burada herhangi bir işaret veya numara olmadan kaydedilir.

Paket Sayısı ve Çeşidi (No. and Kind of Packages) – Burada, konteynerde paketlenen veya dökme yük olarak gemiye yüklenen paketlerin sayısı kaydedilir. Örnek: 16 kasa, 23 palet, 16 karton vb.

Paketlerin ve Ürünlerin Tanımı (Description of Packages & Goods) – Bu alan, konteynere veya gemiye hangi kargonun yüklendiğini tam olarak tanımlamak için kullanılır. Konteyner ile yapılmış yük durumunda genellikle şu şekilde yansıtılır.

22 paket STC ya da “Said to Contain” (içerdiği belirtildi), 15000 tüp diş macunu ve 500 karton sigara

Bu açıklamanın altında “Net Ağırlık”, “İthalat Lisans Numarası”, “Konteyner Numarası” gibi diğer bilgilerden de bahsedilir.

Konteyner ile yapılmış yükler için, hat operatörünün konşimento üzerinde “Said to Contain” (içerdiği söylendi) ibaresini göstermesi çok önemlidir. Bunun nedeni, hat operatörünün konteynerin ambalajlanmasına karışmaması ve bu nedenle konteynerde yer alan yüklerden hangisinin veya kaçının gönderici tarafından paketlendiğini bilmemesidir.

Hat operatörü, gönderici tarafından beyan edildiği şekilde konşimentoyu düzenler.

Ayrıca konşimentoda hat operatörü tarafından onaylanan ve bir “Yükleyici taşıması, istiflemesi ve sayımı (Shipper’s Load, Stow and Count)” maddesi vardır ve bu madde “İçerdiği Söylendi” olarak bilinen “Said to Contain”den kapsam olarak farklıdır.

Brüt Ağırlık (Gross Weight) – Konteynere paketlenen ve geminin bordasına yüklenen kargonun ağırlığıdır. Genellikle sadece kargonun ağırlığı ve ambalajın ağırlığının toplamıdır. Konteynerin dara ağırlığını içermez.

Ölçü (Hacim) (Measurement) – Konteynere yüklenen kargonun hacimsel hesabıdır. Konteynerdeki yükün toplam hacmi burada gösterilmektedir.

Kaynak: https://www.shippingandfreightresource.com/parts-of-a-bill-of-lading-part-3/
Yazar: Hariesh Manaadiar

Çeviren: Mahmut Mollaoğlu

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar