Hapag-Lloyd CEO’su: “Bazı Armatörler Bu Sancılı Süreci Atlatamayabilir”

Onur Ahçıoğlu
Hapag-Lloyd CEO’su: "Bazı Armatörler Bu Sancılı Süreci Atlatamayabilir"
Okuma Süresi: yaklaşık 3 dakika

Hapag-Lloyd CEO’su, net olmasa da bu yıl piyasada bir iyileşme bekliyor. Ancak sürecin bu iyileşmeye kadar sancılı geçeceğini tahmin ediyor.

Almanya’nın en büyük deniz yolu şirketinin lideri, koronavirüs önlemlerinden kaynaklanan küresel ticaret krizinin yıl sonuna kadar veya daha fazla uzaması durumunda, bazı konteyner taşımacılığı yapan şirketlerin batabileceğini söyledi.

Normalleşme süreci çok belirsiz. Kaybedilen hacme karşı koymak ve yeterli likiditeye sahip olmak için elimizden geldiğince maliyetleri kısıyoruz.

Hapag-Lloyd AG CEO’su Rolf Habben Jansen

Uluslararası ticarette en büyük paya sahip olan taşıma şirketleri, ABD ve Avrupa’daki yoğun önlemler ve taleplerin azalması nedeniyle şubat ayından bu yana seferlerinin dörtte birini iptal etti.

Son dört hafta içinde elleçlenen hacimler çok sıkıntılı seviyede ve bu durum önümüzdeki haftalarda devam edecek. Üçüncü çeyrekte yavaş ama düzenli bir iyileşme olmasını umuyorum. Ancak bu noktada, iyileşmenin temmuz ayında mı eylül ayında mı olacağını tahmin etmek çok zor.

Jansen, dünyadaki deniz yolu taşımalarının 4’te 3’ünden fazlasına sahip olan 10 şirketin faaliyetlerindeki keskin düşüşü gözlemlediğini söyledi.

Zor bir ikinci ve üçüncü çeyrek öngörüyoruz. Üçüncü çeyrekte iyileşme başlarsa, en büyük 10 armatörün tamamı yıl sonunda ayakta kalacaktır. Eğer bu sıkıntılı süreç daha uzun sürerse, bazılarının hayatta kalması daha zor olabilir.

Sektörde veri analizi yapan Alphaliner’e göre dünyanın en büyük 5. konteyner operatörü olan Hapag-Lloyd, Asya-Avrupa ve Trans-Pasifik operasyonları da dâhil olmak üzere büyük ticaret rotalarında planlanan seferlerinin yaklaşık %15’ini iptal etti.

Bu iptaller tedarik zincirindeki kargaşanın üzerine ekleniyor. Dolu konteynerler limanlara yığılmış durumda ve maliyetleri kısmak amacıyla kısıtlanan operasyonlar sebebiyle birçok yükün teslimi gecikmiş durumda.

Bazı Batı ülkelerindeki ihracatçılar, ithalatın durması sebebiyle ekipman sıkıntısı yaşandığını bildiriyor.

Kapasitenizi azalttığınızda, tüm hizmetinizi azaltmış olursunuz. Eğer bu hizmeti kullanan bir müşteri iseniz, bu durum size zorluklar yaratır.

Armatörlerin, ülkelerin ani kararlarla izole olmaları sebebiyle, uzun süre gemilerde mahsur kalan veya depolarda, terminallerde bekleyen ihraç kargolarla başa çıkmak zorunda kaldığını söyledi.

Hindistan aniden giriş çıkışları kapattı. Yük akışı, özellikle de ihracat durma noktasına geldi. Haftadan haftaya, hacminiz yarıdan fazla azalıyor ve bunun çok önemli bir etkisi var.

Rezervasyon alınan konteynerlerin yaklaşık %20’si kargo terminallerinde görünmüyor ve bu, armatörlerin plan yapmasını zorlaştırıyor. Bu düzensizlik, önümüzdeki aylarda %35 ile %40 arasında büyüyebilir.

Jansen, şirketlerin tedarik zincirlerindeki belirsizliğe karşı kendilerine bir tampon olması için daha fazla mal stoklamaya başlamalarını bekliyor.

İthalatçılar bundan sonra daha fazla stok tutacak. Şu anda çoğu, tam zamanında (just in time) kargo talep ediyor ve en ufak bir aksama ciddi sorunlara neden oluyor.

Bazı armatörler, Süveyş Kanalı’nı geçmek yerine Afrika çevresinde daha uzun seferler yaparak kârlarını korumaya çalışıyor. Büyük bir gemi için yaklaşık 500.000 dolara ulaşabilecek kanal geçiş ücretinden tasarruf ediyorlar. Jansen, petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşün yakıt maliyetlerini azalttığı için uzun sefere çıkmanın kanal geçişine göre daha mantıklı olduğunu söyledi. Süveyş Kanalı Otoritesi ise müşterileri geri çekmek için rotaya bağlı olarak %6 ile %75 arasında değişen indirimler getirdi.

Hapag-Lloyd, evlerinden çalışan karada yerleşik binlerce çalışana sahip. Yönetim maaşları dondurulmuş durumda. Kiralık olarak işlettiği gemileri iade etti ve şimdilik işten çıkarmaya sıcak bakmıyor. Ancak armatör, hâli hazırda işlettiği ve her biri 20.000’den fazla konteyneri taşıyabilen 6 devasa geminin sözleşmesini iptal ediyor. Bu devasa gemiler, hacimlerdeki düşüş nedeniyle yarı dolu olarak sefere çıkmalarından dolayı büyük kayıplara neden oluyor.

Kaynak: wsj/Costas Paris

Çeviren: Onur Ahçıoğlu

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar