Terminal ve Limanlarda “Büyük Veri” nin Yükselişi

Tolga Hızlı
Terminal ve Limanlarda “Büyük Veri” nin Yükselişi
Okuma Süresi: yaklaşık 5 dakika

Denizcilik endüstrisi yeni teknolojileri yavaş benimsemesinden dolayı genellikle geleneksel görünmesine rağmen, çok sayıda liman teknolojik gelişmenin gücünü kullanılabilir duruma getiriyor.

Giderek artan kargo yükleri ve gemi boyutlarıyla beraber operasyonel süreci kolaylaştırmak için limanlar üzerindeki baskı sürekli artıyor.

DENİZCİLİK ENDÜSTRİSİ NEDEN AKILLI ÇÖZÜMLERE İHTİYAÇ DUYAR?

Bildiğimiz üzere limanlar sadece gemilerin yanaştırılmasından ibaret değildir. Liman içerisindeki tüm taraflar veriye dayalı bir iş birliği içerisindedir. Denizcilik endüstrisi hakkında düşündüğümüzde, genellikle akla gelenler liman yetkilileri, gemi operatörleri ve terminal operatörleri olur. Küresel denizcilik endüstrisi daha karmaşık hale geldikçe; lojistik firmaları, depo sağlayıcıları, demir yolu bağlantı operatörleri gibi birçok taraf gerçek zamanlı veri alışverişine dahil olur.

Sonuç olarak, taraflar liman içerisindeki verimliliğin ve etkinliğin artması için akıllı çözümlere ihtiyaç duyarlar. Örneğin, dünyanın üçüncü en büyük armatörü olan CMA CGM, konteyner gemilerini Traxens teknolojisi ile donatıyor. Akıllı konteynerler antenler aracılığıyla konumları ile ilgili bilgileri iletiyor ve taşımacılık taraflarının konteynerin limana gelişine hazırlanmasına olanak sağlıyor.

Hamburg Limanı aynı stratejiyi yakın zamanda Akıllı liman girişimi olarak kullandı. Liman, lojistiği geliştirerek, sensörler aracılığıyla akıllı demir yolu noktaları ekleyerek, yenilenebilir enerjilerden kıyı gücünü kullanarak ve hatta ücretsiz park yerleri bulma seçeneği sunarak diğer paydaşlara teknolojik yardımı genişletti. Singapur, Şangay, Hong Kong ve Tayvan gibi diğer şehirler de benzer akıllı liman girişimlerini uygulayarak gemiler için daha hızlı geri dönüş süreleri ve daha verimli liman kullanımı sağladılar.

Akıllı çözümlerin ve akıllı hizmetlerin oluşturulması, limanların ilerlemesine yardımcı oldu. Aynı zamanda liman ve ortakları arasında işbirliği ve bilgi paylaşımının geliştirilmesine de yardımcı oldu. Danimarka ve İsveç’i birbirine bağlayan Kopenhag Malmö Limanı (CMP), geleceğe büyük yatırım yaptı ve 2021’de yeni, akıllı iş çözümleri geliştirmeye odaklanan yeni bir konteyner terminali açacaklarını duyurdular.

Gerçek Zamanlı Bilgiler Liman Verimliliğini Artırmaya Yardımcı Olur

Dünyanın dört bir yanındaki limanlar, müşterileri için hem zaman hem de para açısından liman verimliliğini artırmak amacıyla teknoloji şirketleriyle ortaklık kuruyorlar. Bu teknolojiler, farklı paydaşlar ile paylaşılması gereken çok sayıda veri üretiyor.

Gemi Denetimlerini Geliştirmek için Gerçek Zamanlı Veriler

Yanaşmış gemilerin ve liman koşullarının denetlenmesi genellikle beklenenden daha uzun sürer ve limanda harcanan her dakika nakliye şirketlerinin parasına mal olur. Buna çözüm amacıyla, bir Hollanda denizcilik teknolojisi şirketi olan Aquatic Drones, su altında çekim yapan ve su hattının altındaki gemi ve liman koşulları hakkında bilgi sağlayan küçük, akıllı araçlar geliştirdi. Bu dronelar denetim hızını artırarak zamandan ve paradan tasarruf sağlıyorlar. Aquatic Drones halihazırda Rotterdam Limanı ile çalışıyor ve Amsterdam Limanı ile yeni bir test aşaması başlattılar.

Para ve Zamandan Tasarruf İçin Hava Durumu Tahminleri

Hava ve su seviyeleri hakkında doğru bilgiye sahip olmak, deniz taşımacılığı şirketlerinin gemilerini limana getirmek için en uygun zamanı belirlemelerine yardımcı olabilir. Su sakin olduğunda gemilerin gelmesi, daha düşük yakıt tüketimine olanak tanıdığı için maliyet açısından da verimli olabilir. IBM’in Hava Durumu Şirketi ile ortaklık kurarak, Avrupa’nın kargo tonajıyla en büyük limanı olan Rotterdam Limanı, doğru hava durumu verilerine erişebilir ve bunları paylaşabilir. Liman, IOT sensörleri, artırılmış istihbarat ve akıllı hava durumu verileri ile birlikte, deniz taşımacılığı şirketlerinin limana girmek için en iyi koşulları ve zamanı tahmin etmelerini sağlamalarına yardımcı olur.

Yük Elleçleme ve Transfer

Vinçler ve kamyonlar gibi yük elleçleme makinelerinin uygunluğu ve operasyonel verimliliği hakkında doğru bilgi gereklidir. İspanya’nın Valencia Limanı, terminalde 200 adet vinç, kamyon ve forklift üzerine kutular kurdukları “kara kutular” adlı bir pilot proje üstlendi. Kara kutular, herhangi bir aşamada gecikmeleri önlemek için konum, işlemlerin durumu ve enerji tüketimi hakkında gerçek zamanlı bilgi toplarlar. Bu bilgi alışverişi limanın operasyonel süreçte maksimum verimlilik ile çalışmasına yardımcı oluyor.

Veri Paylaşımı, Liman Endüstrisinin Yeni Hizmetler ve Gelirler Üretmek için Akıllı Teknolojilerden Yararlanmasına Yardımcı Olacak

Haziran ayında, AIVP – Dünya Çapında Liman Kentleri Ağı – limanların “Yeni Nesil” ini tartışmak için Quebec’te toplanacak. İleriye dönük büyük bir soru, verilerin nasıl toplanacağı değil, değer yaratmak için zaten oluşturulmuş bilgi portlarının nasıl yönetileceği ve nasıl kullanılacağıdır.

Bir veri paylaşım çözümü, limanların yük gelmeden önce kara veya deniz yoluyla ilgili birçok bilgi kaynağını toplamasına, birleştirmesine ve analiz etmesine yardımcı olacaktır. En büyük zorluklarından biri, birçok denizcilik endüstrisi aktörü tarafından üretilen tüm bilgileri merkezileştirmek ve yönetmek olacaktır. Bu girişimler, nakliye ve lojistik şirketleri, hava durumu, gemi denetimi, köprüler ve demir yolu sensörleri ve limanların kendileri de dahil olmak üzere farklı kaynaklardan veri bağlamak için veri paylaşım platformlarına ve API merkezli çözümlere giderek daha fazla güveneceklerdir. API’lar, bu gerçek zamanlı verilerin avantajlarından yararlanan uygulamalar geliştirmelerine yardımcı olacaktırlar. Bununla birlikte, bu karmaşık teknolojilerin kurum içinde inşa edilmesi gerekmez, bu da limanların en iyi yaptıkları işte uzmanlaşmasına izin verir. Bir veri ürünü çözümü, farklı veri kaynaklarını barındırmak ve paylaşmak için teknolojik altyapı sağlarken, bağlantı noktalarının bu temelin üstünde sağladıkları veri hizmetlerini özelleştirmesini sağlar.

Akıllı bağlantı noktası girişimleri bağlantı noktalarının, terminallerin ve ortaklarının daha verimli çalışmasına ve maliyetleri azaltmasına yardımcı olur. Akıllı sensörler tarafından üretilen veri miktarı, yeni veri tabanlı hizmetler ve gelir akışlarını geliştirmeye çalışan şirketler için gerçek bir iş fırsatıdır.

Limanlar artık sadece yük, gemi ve insanlar için değil, aynı zamanda bilgi için de bir merkez haline gelmeye başlamışlardır.

Kaynak: opendatasoft/Caroline

Çeviren: Tolga Hızlı

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar