Konteynerler 2022 FIFA Dünya Kupası’na Nasıl Damga Vuracak?

Metin Elmas
Konteynerler 2022 FIFA Dünya Kupası’na Nasıl Damga Vuracak?
Okuma Süresi: yaklaşık 3 dakika

Amerikalı nakliye şirketi sahibi Malcom Mclean ve makine mühendisi Keith Tantlinger, 1956 yılında bugünkü bildiğimiz şekliyle ilk konteyneri tasarladılar. Ancak bu yeni ürünün hangi alanlarda kullanılacağı ve bu anlamdaki yaratıcılığın hangi boyutlara ulaşacağı ile ilgili en ufak bir fikre sahip değillerdi.

İster dünyanın her köşesine yük taşıyan, dolaşımdaki 23.498.710 TEU’dan biri olsun; ister Güney Afrika’da öğrenci yurdu olarak kullanılsın ya da Maryland’de bir çiftlik evi görevi görsün; günümüz modern konteyneri çok yol katetti. Görünen o ki, basit tasarımı ve esnekliği ile konteynerler, dünya çapında insanların hayatlarına girip onları etkilemeye ve ilham vermeye devam edecek.

Katar devleti, körfezde Arap Yarımadası ile İran Körfezi arasında, Arap Körfezi’ne 160 km uzaklıkta yer alan bağımsız bir İslami emirliktir.

Katar Emirliği; Bahreyn, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri ile deniz hududu paylaşmakta. Yarımada yaklaşık 100 km uzunlukta ve 200 km genişliğinde körfeze uzanıyor. Katar, körfezde 11.586 km²’lik alana sahip. Halul, Shraou ve Al Ashhat başta olmak üzere birçok ada da bu alana dâhil. Toplam nüfusu 2.6 milyon.

Peki, neden bu ülkeden özellikle bahsettik. Çünkü FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği), 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapması için onları seçti.

Katarı daha da önemli kılan, tarihte ilk kez uluslararası ve prestijli bir spor organizasyonunda, demonte olabilen ve başka yerde yeniden hızlıca kurulabilen bir stadyum projesi ile gündeme gelmesi.

Bunu nasıl mı yapacaklar? Konteynerler ile…

Evet, doğru duydunuz!

Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Ras Abu Aboud stadyumu, 2022 Dünya Kupası’nda kullanılacak 7 stadyumdan biri ve tamamen portatif olan ilk dünya kupası stadı olma özelliğini taşıyor.

Yaklaşık 1.000 konteynerin her biri, 40.000 oturma kapasiteli bir stadyum oluşturması için yeniden işlem görerek, zarif ve kavisli kareler şeklinde tasarlandı. Sökülebilir koltuklar ve banyo-tuvaletler dâhil bütün stadyum bileşenleri, geri dönüşüme ya da tekrar kullanıma uygun şekilde tasarlandı.

Konteynerler aynı zamanda ana yapı malzemesi olarak kullanılacağı için klasik inşaat malzemelerine daha az ihtiyaç duyulacak ve bu durum, tasarruf sağlamasının yanı sıra, daha az atık ve karbon içerdiği için de çevre dostu bir uygulama olacak.

Turnuva bittikten sonra stadyum sökülebilecek ve başka bir yerde yeniden inşa edilebilecek. Başka yerlere taşınabileceği gibi iki ayrı stadyuma da dönüştürülebilecek ya da aynı malzemeler yeniden kullanılarak, bir arena da inşa edilebilecek.

Proje sorumlusu Mohammed Al Mulla, tasarının ilk aşamalarından itibaren, kullanılan bütün parçaların yeniden kullanılabilmesine odaklandıklarını belirtti. Her bir bileşen, sadece konteynerlerin değil, konteynerler ve çatıyı tutan çelik yapıların da yeniden kullanılabilmesi için titiz bir tasarlama yapıldı.

Konuya ilişkin FIFA sosyal sorumluluk kurumsal başkanı Federico Addiechi de Ras Abu Aboud Stadı için sürdürülebilirlik ve inovasyon adına Katar’ın muazzam sonuçlar elde ettiğini bildirdi.

Bu yaratıcı ve sürdürülebilir konsept, dünya çapında bu işe gönül veren mimarlara ve yatırımcı inşaat firmalarına, ileride miras bırakacakları hoş ve estetik mekânlar üretebilmelerine ilham olacağı için çok memnunuz.

Tasarımı yapan Fenwick Iribarren Mimarlığın kurucusu olan Mark Fenwick

Ras Abu Abould stadyumunun 2020 yılında tamamlanması bekleniyor. Stadyum, şehir merkezinde Batı Körfezi’nin kıyısında bulunacak ve gelecekteki turnuvalar için aday gösterilen sekiz mekândan biri.

Bu tarz projeler, mütevazı konteynerlerin hayatımıza ne kadar girdiğine ve kullanım alanlarının ne kadar geniş yelpazede olduğuna dair birer işaret. Umarım gelecekte bu tip çevre dostu projeleri daha da fazla görürüz.

Kaynak: shippingandfreightresource/Hariesh Manaadiar

Çeviren: Metin Elmas

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar