Dijital Dünya İnsan İlişkilerinin Önemini Azaltıyor mu?

Ahmet Adil Erener
Dijital Dünya İnsan İlişkilerinin Önemini Azaltıyor mu?
Okuma Süresi: yaklaşık 4 dakika

Canlar, Sevgili Dostlar ve Arkadaşlar

Öncelikle bu platformu bizlere açtığı için ve “bildiğini paylaş ki çoğalsın ve yararı dokunsun” temasına önem verdiği için Lumbuzz grubuna sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Ben de burada sizler ile 20 yılı aşkın süredir içinde bulunduğum lojistik sektöründe tecrübe ettiklerimi paylaşarak değer yaratmaya çalışacağım. Şimdiden “Sürçülisan ettiysek affola!” deyip başlayalım.

Bugün, biraz para vererek satın alamayacağımız şeylerden bahsedelim isterseniz. Tabii ki bunlardan en önemlisi sağlık ama bunun üzerinde fazla durmayacağım çünkü konu açık ve net. Sağlığa dikkat!

İkincisi ise tecrübe. İngilizce karşılığı da experience olarak bildiğimiz bu unsur, kimi zaman çok can sıkıcı, kimi zaman da çok eğlenceli olabiliyor. Can sıkıcı tarafı özellikle genç, yeni mezun olmuş ve iş hayatına yeni atılmış arkadaşlarımızın sürekli karşılaştığı bir engel olması. Siz canım arkadaşlarımı bu konuda sabırlı olmaya davet ediyorum çünkü bu sebep en azından %50-60 doğru. Eskiden %100 doğruydu ama gelişen dünya, teknolojinin hayatımızda aldığı yer ve yeni nesil diye tabir ettiğimiz millennials ve sonrası jenerasyonların artık yeni teknolojiye ve değişime daha çabuk ayak uydurabilmesi sebebiyle bu oran değişti.

Nasıl mı? Ben örneğin, 20 küsur sene önce ilk çalışmaya başladığımda, gemi acenteleri hala teleks sistemini kullanıyor ve sayfalarca gümrük manifestoları yazıyorlardı. Ofiste sadece bir tane bilgisayar vardı ve insanlar sıra ile oturup yeni dünya olan internet ile tanışıyorlardı. Tabii ki o zaman bana her şeyin nasıl yapıldığını birinin öğretmesi gerekiyordu ve her şeyi öğrenip ilk elden tecrübe etmeden de adam yerine konulmuyorduk.

Şimdi ise durum biraz farklı, tabii ki teknoloji artık çok ciddi bir yerde ve hiçbir şey neredeyse gerçek evrak ile yapılmıyor (hâlâ gümrüklerde ufak tefek orijinal damgalı ve ıslak imzalı evrak gerekse de). Artık kâğıtsız (paperless) işlem dünyasındayız ve şimdi öğrenilecekler biraz daha farklı. Mobil telefonlar sayesinde hepimizin iletişim ve dijital dünya ile ilişkisi çok iyi olduğu için, neredeyse her ay ya da her sene en az bir kere yeni yazılım ve sürümlerin gelmesinin ardından bunlara hemen adapte olabildiğimiz için durum artık farklı. Benim gibi 20 küsur senedir bu endüstride olup tüm bunları yaşayan birinin artık bu oranı %60/40 olarak kabullenmekten başka şansı kalmıyor.

Fakat lütfen unutmayalım, dijital dünyanın değiştiremediği bazı şeyler var. Bunlar özellikle insan ilişkileri üzerinde yoğunlaşıyor. Ne olursa olsun hâlâ kişisel ilişkiler ve güvenilirlik, hem iş yerinde bizimle birlikte çalışanlar hem de müşterilerimiz ile aramızdaki en önemli unsurlar. Dijital dünya ve bilgisayarlar ona ne yüklerseniz onu harmanlayıp sizin kendi beyninizle yapamadığınızı size yapıp geri çok detaylı bildirimler yapabilir ama bu bildirimleri nasıl okuduğunuz ve nasıl kullandığınız çok önemli. En önemlisi de bunu nasıl ilettiğiniz.

İşte bu sebepler ile ne olursa olsun o ilk 3-5 sene bir şekilde geçmek zorunda. Bu konuda yazılmış çok kitap ve makale de var. Bir işe başladığınızda tüm detayları ile ne olduğunu öğrenmeniz haftalık 40 saatlik bir çalışma temposu ile 1 senenizi alıyor. İkinci ve üçüncü senede bu konuda daha etkin hale gelip, içinde bulunduğunuz süreçleri sorgulayıp onları daha iyi hale getirme çabasında oluyorsunuz. Dördüncü ve beşinci senenin sonunda da bir sonraki basamak için iyi bir aday haline geliyorsunuz. Bu arada unutmamak gerek ki bu süreç, eğer siz sürekli yükselmek ve yaptığı işte kademe atlamak isteyen biri iseniz böyle işliyor. Çünkü herkes böyle olmak zorunda değil ve böyle olmak en iyisi ve doğrusu diye bir şey de yok. Bazı insanlar ayni işi senelerce yapıp o işte çok iyi hale gelip yükselmek istemeyebilirler. Bunda da kötü bir şey yok. Her şirketin ve oluşumun bu iki insan profiline de ihtiyacı var.

Eğer siz yükselmek isteyen, daha iyisini yapmak isteyen ve liderlik etmek isteyen biri iseniz, güzel taraf da 3-5 senenin sonunda geliyor ve kademe atlıyorsunuz. Burada önemli olan bir şey var. Diliyorum ki lideriniz ve yöneticiniz sizi çok iyi tanıyan, size bir kariyer planlaması yapan ve önünüzü tıkamayan biri olsun. Aksi taktirde çabalarınızın karşılığını almanız biraz zor olacak ve bu da size büyük stres ve sıkıntı olarak geri dönecek. Senelerdir bu koltuklarda oturan yöneticilerin, yeni dünyaya ayak uydurmuş, gelecek neslin bizlerden daha iyi olması gerektiğini kabullenmiş ve bulundukları mevkilerin gereğinin kendisine ikame yaratmak olduğunu özümsemiş kişilerden oluşması dileğiyle bitirelim.

Sevgim, saygım ve tüm zeytin dalları.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar